Dil Konuşma Bozuklukları Terapisi
Konuşma bozuklukları, insanların doğru konuşma sesleri oluşturmasını engellerken, dil bozuklukları bir kişinin kelimeleri öğrenme veya başkalarının onlara ne söylediğini anlama yeteneğini etkiler.
Bununla birlikte, hem konuşma hem de dil bozuklukları, bir kişinin düşüncelerini ve duygularını başkalarına ifade etmesini zorlaştırabilir.
Dil ve Konuşma Bozuklarının Türleri
Gecikmiş dil ve konuşma: Çocuğun alıcı ve ifade edici dil becerilerinin yaşından beklenen düzeyde gelişme göstermemesi durumudur.
Artikülasyon (sesletim) ve fonolojik (sesbilgisel) bozukluklar: Kişinin konuşma seslerini, heceleri ya da sözcükleri yanlış üretmesi sonucu konuşan kişinin ne söylediğinden çok nasıl söylediğine dikkat edildiği dil ve konuşma sorunudur.
Akıcılık sorunları (Kekemelik): Konuşma akıcılığının, ritminin ve hızının etkilendiği konuşma sorunudur.
Ses bozuklukları: Çeşitli nedenlerden dolayı sesin perde, şiddet ya da kalitesinden birinin ya da birkaçının, konuşan kişinin ne söylediğinden daha fazla dikkat çektiği bozukluktur.
Afazi : Beyinde edinilmiş bir hasara bağlı olarak oluşan, nörolojik kaynaklı dil ve konuşma bozukluğudur.
Motor konuşma bozuklukları: Nörolojik bir sebebe bağlı olarak konuşma için gerekli kas gruplarında görülen güçsüzlük, zayıflık, koordinasyon bozukluğu sonucu konuşma mekanizmasının etkilendiği bozukluklardır.
Kurumuzda dil konuşma güçlükleri terapisi alanında uzman kişilerce verilmektedir.